Към обучение в електронна среда ще се преминава само в краен

...
Към обучение в електронна среда ще се преминава само в краен
Коментари Харесай

Първи към онлайн уроци ще минават учениците от 8-12 клас

Към обучение в електронна среда ще се минава единствено в краен случай заради сериозните просветителни дефицити по време на онлайн обучение и най-много на местен принцип - обособен клас, настрана учебно заведение или учебни заведения в настрана обитаемо място. Първо към отдалечени уроци ще минават най-големите възпитаници от 8-ми до 12-и клас. След това онлайн ще излизат учениците от 5-ти до 7-ми клас и най-сетне тези от начален стадий от 1-ви до 4-ти клас. Това съобщи служебният просветен министър проф. Николай Денков по време на чуване в парламента относно подготовката на просветителните институции за посрещане на новата образователна година в изискванията на пандемия, инициирано от Елисавета Белобрадова от Демократична България.

През миналата към този момент образователна година бе общопризнат малко по-различен принцип - най-малките фактически учиха най-дълго присъствено, само че за учениците от прогимназия и гимназия нямаше сходно разделяне. Моделът на ротацията да вземем за пример през април т.г. стартира с децата от 7-ми, 8-ми и 10-и клас, които първи се върнаха в присъствено образование след локдаун, след което се минава с учениците от 5-ти, 9-ти и 12-ти клас, като цикълът завърши с тези от 6-ти, 11-ти и още веднъж 7-ми клас.

Министър Денков уточни, че ведомството му към този момент е изготвило Насоки за образование в условия на пандемия, само че сега те се съгласуват със здравното министерство. На 24-ти август следва Отраслов съвет в МОН, на който ограниченията ще бъдат разисквани със обществените сътрудници. След това, до края на август, те ще бъдат разпратени на районните ръководства по образованието, а оттова и на шефовете и родителите.

Въпросните Насоки би трябвало да дадат ясна визия по какъв тъкмо график учениците ще минават към електронно образование, когато страната ни навлезе в алена зона. Проф. Денков припомни 4-те сценария на здравното министерство за развиване на пандемията, в които е казано въз основата на какви индикатори по какъв начин и кои институции се затварят.

Според въпросния План за деяние на здравния министър Стойчо Кацаров, за който " Сега " писа, при зелена зона, в която новозаразените са под 100 на 100 хиляди души, както и при оранжева (между 100 и 250 болни на 100 хиляди души) училищата ще работят с естествен режим при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. И в двата разновидността при единични случаи на инфектирани деца или учители, или ако заболяемостта в учебното заведение се усилва, шефът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при миналата към този момент образователна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн образование. " Ако единствено един възпитаник е карантиниран като контактен, единствено за него шефът ще провежда електронно образование. Ако има 15% отсъстващи или болни учители, също ще може да се премине към образование от разстояние в електронна среда в съответно училище или център за поддръжка, посредством предложение до министъра на образованието, след решение на педагогическия съвет и координиране с публичния съвет ", разяснява Денков мярката, която действаше и до момента.

Ако обособена област или страната попадне в алена зона (между 250 и 500 инфектирани на 100 хиляди) училищата ще работят по график за преминаване към отдалечено образование (именно въпросният график е най-любопитен и се чака с неспокойствие от родители и учители). При мрачно алена зона - над 500 инфектирани на 100 хиляди души - всички учебни заведения затварят порти и минават към онлайн образование. 

Детските градини ще се затварят единствено в краен случай, като даже и при мрачно алена зона, те ще могат да работят, само че в случай че 100% от личния състав е имунизиран, както и в случай че родителите на децата са имунизирани. " Ако едни или двама чиновници не са имунизирани, те могат да излязат в отпуск и в случай че градината може да работи без тях, тя ще работи. Ако неимунизираните са повече и градината не може да работи без тях, ще би трябвало да затвори ", посочи проф. Денков. Не стана ясно дали в случай че родителите са имунизирани, само че в семейството има човек, който не е ваксиниран, детето ще може да посещава градина при скок на инфектираните. 

Очаквайте детайлности.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР